De vereniging Bij Leven Vaarwel
19 juni 2019

Beste Herinneringsspecialisten,

Sommigen van jullie hebben mij gezien bij de bijeenkomst in het Bezinningshuis (maart 2019). En met velen heb ik zelfs al persoonlijk kennisgemaakt. In de nieuwe functie als medeoprichter en bestuurslid zou ik jullie natuurlijk graag het liefst allemaal live ontmoeten. Maar laat ik me eerst eens op deze manier (verder) aan jullie introduceren.  

Life’s a tv-show
Wendy en ik hebben elkaar in 1999 leren kennen bij het legendarische reclamebureau B.S.U.R. in Amsterdam, waar we al snel samen een creatief team vormden. We vonden elkaar namelijk gelijk in onze creativiteit, in hetzelfde gevoel voor humor, en ook in onze grote liefde voor series (Netflix en bingen bestonden in onze wereld ook al zonder dat ze een naam hadden). Zeker de series waarin de thema’s afscheid en herinnering een grote rol speelden hadden onze voorkeur (The Wonder Years, Party of Five, Sisters, Everwood, Being Erica, etc.)
 Al konden we dat toen nog niet zo benoemen.

Werkervaring
Onze vriendschap groeide, terwijl onze professionele behoeften langzaam uit elkaar groeiden. En zo verlieten we tegelijk het warme nest van onze eerste baan, om ons verder professioneel en vooral ook persoonlijk verder te kunnen ontplooien. Ik werd eigenlijk vrijwel direct freelancer op het gebied van journalistiek, pr, content en copy. En bouwde een portfolio op bij klanten, opdrachtgevers en tijdelijke werkgevers als Ahold, het AD, Joop van den Ende Producties, Albert Verlinde, Porter Novelli en Nestlé.  

Ondernemersprijs
In 2006 zette ik de Griffin’s Move Foundation – Move to your Ability op. Een stichting met als missie het ondersteunen en ontwikkelen van zelfvertrouwen op het gebied van lichaamsbewustzijn en karakter, bij ‘collega gehandicapten’ in een zogenaamd Troubled Body (zo zou ik het tegenwoordig trouwens niet meer noemen ;)).  Voor het idee, businessplan en de presentatie van deze stichting won ik de Werelds Ondernemen Prijs, een initiatief van ABN AMRO, Deloitte en de KvK. Werken met een kwetsbare groep, en hun essentie, hun kracht accentueren is dus iets waar ik uit eigen ervaring, uit eigen Zijn affiniteit mee heb.

De Huisluisteraar
De stichting is inmiddels weer opgeheven, en mijn werkzaamheden als freelancer in de communicatie zijn verder uitgebreid met (schrijf)training en coaching. Daarnaast heb ik een praktijk als De Huisluisteraar, om mensen op persoonlijk vlak te coachen bij hun onbewuste denk- en gedragspatronen, door hun huis te gebruiken als spiegel. Huisluisteren is een nieuwe methode waarin ik o.a. gebruikmaak van technieken uit de conceptuele Feng Shui. In samenwerking met Bij Leven Vaarwel heb ik hierbinnen ook het VaarwelHuis ontwikkeld.

Over herinneringen
In 2014 verloor ik een van m’n beste vrienden aan een zelfverkozen afscheid. Hij was een zeer succesvol en veel gepubliceerd kunstenaar, dus aan herinneringsmateriaal geen gebrek. Toch heb ik besloten in huis afstand te doen van juist die dingen waar voor mij belastende connotaties aan hingen. Terwijl ik van andere nabestaanden weet dat ze juist troost putten uit (delen van) z’n werk, is er voor mij weinig waar echt zíjn essentie in gevat is, zoals ik hem kende. Zo zie je dat herinneringen en de daaraan gekoppelde creatieve werken zeer persoonlijk zijn, en per relatie kunnen verschillen. Hierin ligt de kracht en toegevoegde waarde van jullie werk!

Al met al blijken zingeving, empowerment, afscheid en herinnering wel een paar van de grotere thema’s op mijn levenspad. Met creativiteit en analytisch vermogen benader ik deze thema’s in professionele zin in onder andere communicatie en ondernemerschap.

Fulltime inzet
Twintig jaar later zijn Wendy en ik nog steeds vrienden, en in elk opzicht elkaars klankborden en sparringpartners. Zo ben ik bij de allereerste ontstaansideeën van VaarwelVideo geweest, en later was het ook het over-en-weer spuien van enthousiasme dat tot Bij Leven Vaarwel heeft geleid. Daarom ben ik ook zo ontzettend verheugd (ja, echt! toch weer net iets anders dan ‘blij’) om me nu naast alle andere werkzaamheden bijna fulltime in te zetten voor deze fantastische vereniging, die de individuele missies van honderden herinneringsspecialisten kracht bij zet. Zodat nog meer mensen in Nederland input kunnen geven aan hoogwaardige vormen van levensherinnering.

Schroom niet om me te mailen met vragen, suggesties, opmerkingen, of leuke chitchats. Ik zie er naar uit om jullie allemaal beter te leren kennen!

Vaarwel voor nu, geniet van Leven!

Joris van de Weerd
medeoprichter Bij Leven Vaarwel
joris@bijlevenvaarwel.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *