creatieve specialisten

Wat de boodschap ook is, jij als creatieve herinneringsspecialist weet hoe je deze namens je klant kunt vormgeven. Of je nu schrijver bent, dichter, fotograaf, videograaf, kunstenaar, muzikant, songwriter of grafisch ontwerper…  

 

“Kan ik lid worden van Bij Leven Vaarwel?”

Ja, dat kan. We zijn een vereniging en hanteren per 1 september 2019 betaalde lidmaatschappen. Eisen op het gebied van stijl of wijze van uitvoering stellen we als vereniging niet. We moedigen juist aan dat je op je eigen manier invulling geeft aan de afzonderlijke wensen van je klanten. Zolang je je vak op professioneel niveau uitvoert, doelgroepbewust bent en dezelfde missie najaagt als Bij Leven Vaarwel, verwelkomen we je graag als creatief specialist. 

“Wat kan de vereniging voor mij betekenen?”

We streven ernaar je te blijven voeden met inspiratie en deskundigheid, o.a. door je in contact te brengen met andere creatieven binnen de vereniging en door bijeenkomsten te organiseren. Meer over het lidmaatschap volgt. Houd de site in de gaten. 

“Wat kan ik als creatief specialist betekenen voor een klant?”

Deze pagina laat zien aan welke vormen je kunt denken. Laat je inspireren en geef ons vooral ook suggesties wanneer je andere, nieuwe ideeën hebt. De voorbeelden die we hier tonen zijn zeker niet uitputtend. 

Herinneringen maken met...

Als creatief specialist kun jij het je klanten mogelijk maken om er zelfs ná het definitieve afscheid nog steeds voor hun dierbaren te zijn. Een jonge, ongeneeslijk zieke moeder, die haar dochter op bijzondere toekomstige momenten (eerste schooldag, voor het eerst ongesteld, trouwdag) liefdevol toe kan spreken via een videoboodschap. Of een vader die zijn zoon op diens trouwdag in een videoboodschap vertelt hoe trots hij op hem is. Ook kan een klant op deze manier op zijn of haar eigen uitvaart de nabestaanden toespreken met troostende woorden. Als herinneringsspecialist maak je samen met de klant een VaarwelVideo: een persoonlijke videoboodschap voor hun toekomstige nabestaanden. Ook kun je als herinneringsspecialist aanbieden om een deel van de familiegeschiedenis op film vast te leggen voor de (toekomstige klein)kinderen van je klant. Nu. Voor later.    

Schermafbeelding 2019-02-06 om 13.16.08

Als fotograaf kun je belangrijke momenten in iemands leven bevriezen. De tijd stilzetten. Al is het maar voor heel even. Wanneer iemands wereld volledig op z’n kop is gezet door een ernstige ziekte bijvoorbeeld. De vrouw, die binnenkort een chemokuur moet ondergaan en haar haren zal verliezen. En die juist nu de behoefte heeft om nog één keer als haar ‘vertrouwde zelf’ te worden geportretteerd. Of de man die weet dat hij niet lang meer te leven heeft en nog één mooie foto wil laten maken met zijn kinderen. Of een reportage wil laten maken van een bijzonder laatste samenzijn met de hele familie. Met of zonder visagie en haarstyling; dat is aan de klant. Een VaarwelPortret is waardevol als geschenk voor toekomstige nabestaanden en kan bijvoorbeeld ook gebruikt worden als foto op de rouwkaart. Als herinneringsspecialist leg je de momenten vast die er voor jouw klanten toe doen. 

 

VaarwelOntwerpkaart

Niet iedereen heeft de vaardigheden, tijd en energie om zelf zijn of haar rouwkaart te ontwerpen. Als herinneringsspecialist kun jij hierin dan ook van grote betekenis zijn. Door from scratch een ontwerp te maken dat het leven en het karakter van jouw klant reflecteert. Of wellicht heeft je klant al een bepaald beeld in gedachten en kun jij dit vertalen in een concreet ontwerp. Samenwerking met andere creatieve specialisten binnen de vereniging is natuurlijk ook mogelijk. Er zijn ook fotografen en illustratoren werkzaam,  schrijvers en dichters, die kunnen helpen het idee van je klant concreet te maken. 

tangosite

Een tastbare herinnering nalaten kan op vele manieren. Jezelf laten vereeuwigen in kunst is er één van. Steeds meer mensen kiezen ervoor zichtbaar te blijven in deze vorm. Als professionele kunstenaar kun jij je klant hierbij helpen. Door je in te leven in (wensen van) de klant, maak je een kunstobject waarin hij of zij zichzelf herkent. Dit kan letterlijk een realistisch portret zijn. Maar ook een abstract schilderij of een beeld van klei. Een sieraad of een paper art portret. De klant kiest. Het resultaat zal een tastbare herinnering zijn als geschenk voor zijn of haar dierbaren. Een kunstwerk dat blijft bestaan, wanneer hij of zij er lijfelijk niet meer is. “Kijk, dit ben ik. In dit kunstwerk zul je mij altijd terugvinden.”

 

boek

Voor sommigen is het lastig de juiste woorden te vinden. Bij het schrijven van een allerlaatste, betekenisvolle brief, bijvoorbeeld. Of een gedicht. Of een afscheidsspeech die op de eigen uitvaart zal worden voorgedragen. Wellicht loopt iemand al langere tijd met het idee rond om zijn of haar levensverhaal op papier te zetten, maar ontbreken de vaardigheden. Of de tijd. Als schrijvend herinneringsspecialist kun jij je klant hierbij helpen. Jij kunt aanbieden iemands levensverhaal te schrijven. Een afscheidsspeech. Of een gedicht. Want elk leven is het waard om over geschreven te worden. En om te worden doorverteld, ook na het afscheid.  

 

piano-1

Muziek doorleven. En doorleven in muziek. Het kan allebei. Als songwriter kun je een lied dat een speciale betekenis heeft voor je klant personaliseren. Soms heeft een lied een compleet nieuwe tekst nodig om het voor jouw klant nog betekenisvoller te maken. Als componist creëer je een geheel nieuw lied met een geheel nieuwe melodie. Maar ook als uitvoerend muzikant, kun je veel betekenen voor klanten. Een lied inzingen of inspelen, een mooie opname (laten) maken of live uitvoeren tijdens een uitvaart. Zo zorg je voor jouw klant voor een herinnering die doorklinkt tot ver nadat hij of zij afscheid heeft genomen van het leven. Een lied als kostbaar geschenk voor de nabestaanden. 

 

Ilse (34) heeft uitgezaaide borstkanker. Met pijn in haar hart zal ze binnenkort afscheid moeten nemen van haar twee jonge dochters, Nikkie (6) en Maud (3). Graag laat ze iets waardevols van zichzelf achter in de vorm van een VaarwelVideo. Beide dochters krijgen later, wanneer mama er niet meer is, hun eigen videoboodschap waarin mama hen persoonlijk toespreekt. Het AD maakte hier in maart 2019 een item over. Bekijk deze hier of door op de foto hierboven te klikken

‘Ik ben er nog’

In de korte film hiernaast vertellen Joris (43), Ria (51), Paul (66), Freke (54), Bouwe (77) en Miep (75) waarom zij een VaarwelVideo laten maken.

VaarwelZacht

Een aaibare knuffel, samengesteld uit de sjaal, die moeder afgelopen winter nog droeg, en haar lievelingssweater. Een prachtige quilt, waarin verschillende kledingstukken zijn verwerkt die je inmiddels overleden zus bij leven graag aantrok. Of een kussen gemaakt van het shirt en de joggingbroek waarin je je vader kon uittekenen. Iedereen begrijpt hoe troostend het kan zijn voor nabestaanden, om de overleden dierbare hiermee nog wat langer vast te kunnen blijven houden. Hoe fijn het kan zijn voor een kind om onder een deken van herinneringen weg te duiken, wanneer het mama het meeste mist. Als creatief herinneringsspecialist kun je je klant helpen om zo’n waardevolle herinnering te creëren. Het bijzondere is, dat je dit doet in opdracht van degene van wie de kledingstukken zijn. Degene die straks komt te overlijden is jouw opdrachtgever. Hij of zij bepaalt zelf – bij leven – welk textiel erin verwerkt moet worden. (Een groot verschil dus met het concept waarbij het de nabestaanden zijn, die na iemands overlijden bij je aankloppen om een dergelijk product te vervaardigen.) 

VaarwelMuziek: een ode aan het leven

"Muziek is onmisbaar in mijn leven. Daarom vind ik het belangrijk iets van mezelf na te laten in deze vorm. Een herinneringsspecialist heeft mijn lievelingslied voor mij opgenomen. Hier en daar net even iets aangepast, zodat het helemaal ‘mijn’ lied is. Wanneer ik er niet meer ben, zal het worden gespeeld tijdens de herdenkingsdienst, maar ook op CD worden uitgedeeld aan mijn vrienden. Precies hoe ik het wil.”

Zoals ik het wil

De blik in de ogen van mijn zoon en dochter, toen ze hoorden dat ik ziek ben, maakte mij ervan bewust dat ik het “nu” moet koesteren. Nu ben ik er nog. Nu ben ik nog in staat om herinneringen vast te leggen op de manier zoals ik dat wil. Nu alvast. Voor wat de toekomst ook brengt.”

Levi (51)