We zijn gepassioneerd en overtuigd

Bij Leven Vaarwel is een initiatief van Wendy Maria Dekker. Met een brede creatieve achtergrond en meer dan genoeg persoonlijke drijfveren, zet zij zich in om herinneringen in creatieve vorm tastbaar te maken. Samen met creatief/strateeg Joris van de Weerd richtte ze in 2019 de vereniging Bij Leven Vaarwel op. “Wij geloven in de kracht van herinneringen. En in de kracht van collectief eenzelfde missie nastreven.” 

Wendy Maria Dekker (1977) is werkzaam als freelance communicatieadviseur, illustrator, journalist en eindredacteur. Sinds enkele jaren ook als video- en fotograaf. In 2018 werd ze genomineerd op de VIVA400-lijst (in de categorie Creatieven) voor het werk dat ze deed met VaarwelVideo, de voorloper van Bij Leven Vaarwel.

Toen ik twaalf was, schreef ik mijn eerste afscheidsbrief. Niet omdat het op dat moment logisch was dat ik – zo jong nog en kerngezond – zou komen te overlijden. Wel omdat ik toen al met alles rekening hield. Niets is zeker in dit leven. Dat leek me zeker.

Mijn wens om herinnerd te worden
Het idee om mijn toekomstige nabestaanden niet met lege handen achter te laten wanneer ik deze wereld verlaat, heeft bij mij altijd gespeeld. Zoals ik in mijn leven altijd op zoek ben naar verbinding met anderen, is het ook mijn grootste wens om na mijn overlijden verbonden te blijven met de mensen die ik bij leven heb liefgehad. Ik wil herinnerd worden.   

Persoonlijke ervaring
Daarnaast heb ik verscheidene mensen verloren die me dierbaar waren. Mijn hartsvriendin. Plots. Maar ook een vriendin die na een lang ziektebed overleed en een 5-jarige dochter achterliet. Ik heb kunnen ervaren hoe het voelt om iemand te missen die er zo ontzettend definitief niet meer is. Van mijn hartsvriendin heb ik jammer genoeg geen bewegende beelden. Haar lach, haar stem, ze zitten opgeslagen in mijn hart. Ik weet dat het mij getroost zou hebben, als ik een tastbare herinnering van haar had gehad. Eentje die ze zelf bij leven had gecreëerd om mij na haar dood te troosten. En om me te vertellen dat ze nooit ver weg zou zijn, ondanks het afscheid. Natuurlijk verschilt de behoefte hieraan voor ieder persoonlijk. Maar als ik met Bij Leven Vaarwel vele anderen dat ‘gemiste kans’-gevoel kan besparen, is mijn persoonlijke missie geslaagd.” 

Wendy Maria Dekker

INITIATIEFNEEMSTER BIJ LEVEN VAARWEL

Joris van de Weerd (1975) is werkzaam als freelancer op het gebied van journalistiek, pr, content en copy. Maar ook als creatief/strateeg, In 2006 won hij de Werelds Ondernemen Prijs, een initiatief van ABN AMRO, Deloitte en de KvK.

In 2015 verloor ik een van m’n beste vrienden aan een zelfverkozen afscheid. Hij was een zeer succesvol en veel gepubliceerd kunstenaar, dus aan herinneringsmateriaal geen gebrek. Toch heb ik besloten in huis afstand te doen van juist die dingen waar voor mij belastende connotaties aan hingen. Terwijl ik van andere nabestaanden weet dat ze juist troost putten uit (delen van) z’n werk, is er voor mij weinig waar echt zíjn essentie in gevat is, zoals ik hem kende. Zo zie je dat herinneringen en de daaraan gekoppelde creatieve werken zeer persoonlijk zijn, en per relatie kunnen verschillen. Hierin ligt de kracht en toegevoegde waarde van het werk van herinneringsspecialisten.

Empowerment
Al met al blijken zingeving, empowerment, afscheid en herinnering wel een paar van de grotere thema’s op mijn levenspad. Met creativiteit en analytisch vermogen benader ik deze thema’s in professionele zin in onder andere communicatie en ondernemerschap.

Fulltime inzet
Twintig jaar nadat we elkaar leerden kennen en als creatief team werkzaam waren bij een reclamebureau, zijn Wendy en ik nog steeds vrienden, en in elk opzicht elkaars klankborden en sparringpartners. Zo ben ik bij de allereerste ontstaansideeën van VaarwelVideo geweest, en later was het ook het over-en-weer spuien van enthousiasme dat tot Bij Leven Vaarwel heeft geleid. Daarom ben ik ook zo ontzettend verheugd om me nu naast alle andere werkzaamheden bijna fulltime in te zetten voor deze fantastische vereniging, die de individuele missies van honderden herinneringsspecialisten kracht bij zet. Zodat nog meer mensen in Nederland input kunnen geven aan hoogwaardige vormen van levensherinnering.”

Joris van de Weerd

MEDE-Oprichter bij leven vaarwel